Herba
digunakan secara meluas dalam masakan, perubatan dan kecantikan.
Bahagian
hijau tumbuhan herba (daunnya) digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang.
Namun, perubatan herba lebih banyak menggunakan akar, bunga, kulit pokok dan
bahagian lain tumbuhan herba. Pokok yang digunakan dalam perubatan herba boleh
terdiri daripada pokok herba atau pokok renek.
Mana-mana bahagian pokok herba, termasuk buah, boleh digolongkan sebagai herba.
Kini
hampir setiap orang menggunakan herba. Ia mungkin dalam bentuk produk siap
berasaskan herba, rempah ratus atau makanan harian. Kadang-kadang kita tidak
sedar apa yang sedang digunakan atau dimakan, turut mengandungi bahan herba.
Herba dan rempah ratus jika tidak dibersihkan dengan baik akan mudah dicemari dengan logam berat dan microorganisma.
Herba dan rempah ratus jika tidak dibersihkan dengan baik akan mudah dicemari dengan logam berat dan microorganisma.
Adalah
dinasihatkan agar mempelajari tentang ciri-ciri herba terlebih dahulu sebelum
anda mengambil keputusan untuk menggunakan produk herba sebagai bahan pemakanan seharian mahupun didalam perubatan.
No comments:
Post a Comment